ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ – ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Η Τήνος κατά μία εκδοχή οφείλει το όνομα της στον πρώτο κάτοικο της τον «Τήνο» και κατά μία δεύτερη εκδοχή στο φοινικικό «ΤΑΝNOTH»,που σημαίνει φίδι ή ερπετό. Στην αρχαιότητα το νησί ονομάζονταν “Υδρούσα” και “Οφιούσα”, λόγω των πολλών φιδιών και των άφθονων νερών. Προστάτης του νησιού ήταν ο Ποσειδώνας, ενώ στον Τσικνία, το ψηλότερο βουνό του νησιού, οι αρχαίοι Έλληνες τοποθετούσαν την κατοικία του θεού των ανέμων, του Αιόλου. Οι Τήνιοι πρωταγωνίστησαν στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, καθώς και στη μάχη των Πλαταιών. Όταν το νησί υπαγόταν στους Αθηναίους, δημιουργήθηκε το Πεισιστράτειο υδραγωγείο, το οποίο τροφοδοτούσε με νερό την πόλη μέχρι το 1934.
ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ
Στα Bυζαντινά χρόνια η Τήνος, όπως και τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια, βρέθηκε σε περίοδο παρακμής. Λοιμοί και επιδημίες αποδεκάτισαν τον πληθυσμό, ενώ επιδρομές Αράβων και Σαρακηνών πειρατών λεηλάτησαν τα νησιά. Οι κάτοικοι για να προστατευτούν άρχισαν να μεταφέρονται στο εσωτερικό του νησιού, μακριά από τη θάλασσα.
ΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ
Το 1207 η Τήνος πέρασε στη διοίκηση και κατοχή των Ενετών. Η Τήνος μαζί με την Μύκονο δόθηκαν στους Ενετούς ευγενείς Ανδρέα και Ιερεμία Γκύζη. Πρωτεύουσα του νησιού έγινε το κάστρο του Εξωμβούργου. Κατά την διάρκεια των 5 αιώνων της ενετοκρατίας το νησί γνώρισε μεγάλη οικονομική και πνευματική άνθιση. Απομεινάρια της συγκεκριμένης εποχής είναι και οι περίφημοι περιστερώνες.
ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ
Το 1715 το νησί πέρασε στην κυριαρχία των Τούρκων. Η Τήνος αποτέλεσε το τελευταίο Ελληνικό έδαφος που καταλήφθηκε από τους Τούρκους. Οι συνθήκες παράδοσης υπήρξαν ιδιαίτερα τιμητικές και οι Τηνιοι διατήρησαν πολλά προνόμια και ελευθερίες. Κατά το διάστημα 1770-1774 η Τήνος όπως και οι υπόλοιπες Κυκλάδες πέρασαν στα χεριά των Ρώσων. Η Τήνος στις 31 Μάρτιου του 1821 ύψωσε τη σημαία της επανάστασης και συνεισέφερε τα μέγιστα στον αγώνα εναντίον των Τούρκων. Στις 30 Ιανουαρίου 1823 βρέθηκε στην Τήνο η εικόνα της Παναγίας που σηματοδοτεί έως και σήμερα την ιστορία και την μετέπειτα ανάπτυξη του νησιού. Η εύρεση της Αγίας εικόνας θεωρήθηκε καλώς οιωνός για την έκβαση της επανάστασης και πλήθος κόσμου άρχισε να επισκέπτεται το νησί.
ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Το νησί έγινε θρησκευτικό κέντρο του Ελληνισμού και όχι μόνο. Η φήμη των μαστορων και μαρμαράδων του νησιού ξεπέρασε τα Ελληνικά σύνορα, με αποτέλεσμα να δουλέψουν στην οικοδόμηση σημαντικών μνημείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Εκείνη την περίοδο γεννήθηκαν οι πιο γνωστοί γλύπτες και ζωγράφοι της νεότερης Ελληνικής ιστορίας. Στις 15 Αυγούστου του 1940 τορπιλίστηκε το ελληνικό καταδρομικό EΛΛΗ που βρίσκονταν στο νησί για να αποδώσει τιμές στην Μεγαλόχαρη. Το γεγονός αυτό σηματοδότησε την εμπλοκή της Ελλάδας στο B” παγκόσμιο πόλεμο.
Η ΤΗΝΟΣ ΣΗΜΕΡΑ
Το νησί εξακολουθεί να αποτελεί θρησκευτικό κέντρο και πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών. Η Χώρα έχει αναπτυχθεί και προσαρμοστεί στις ανάγκες του θρησκευτικού τουρισμού. Τα τελευταία 20 χρόνια έχει υπάρξει έντονη ανάπτυξη της ενδοχώρας και των παραθαλάσσιων περιοχών από πλήθος κόσμου που ανακαλύπτουν την πλούσια ιστορία, το θαυμάσιο τοπίο και τις εκπληκτικές παραλίες του νησιού.
Copyright 2022 | Villa Ghisi.gr
Created by your-website