Villa Ghisi, Arnados Tinos
Email: info@villaghisi.gr
τηνος

Καρδιανή Τήνου

Χειροποίητο νησί, τόπος λατρείας, μεγάλες εναλλαγές τοπίου, πολύβουη Xώρα, γραφικά χώρια και αναρίθμητες παραλίες είναι μερικά από τα στοιχεία που προσδίδουν το χαρακτηρισμό μοναδικό νησί στο Αιγαίο. Η Τήνος μπορούμε να πούμε ότι έχει δύο όψεις: κατά πρώτον την Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού και κατά δεύτερον την ενδοχώρα και τους παραθαλάσσιους οικισμούς.

Ο επιβλητικός ναός της Μεγαλόχαρης δεσπόζει στην πρωτεύουσα του νησιού. Ωστόσο η πρώτη εικόνα της πόλης δεν είναι και τόσο εντυπωσιακή λόγω κάποιων πολυκατοικιών που έχουν παρεισφρήσει ανάμεσα στα ελάχιστα εναπομείναντα νεοκλασικά σπίτια. Ωστόσο μια βόλτα στο εσωτερικό της πόλης θα σας ανταμείψει. Στην Χώρα είναι η καρδιά του νησιού, δημόσιες υπηρεσίες, κέντρο υγείας, τράπεζες, όλα αυτά σε πολύ κοντινές αποστάσεις. Η μεγάλη αγορά εκτείνεται κυρίως στους δυο δρόμους που ανηφορίζουν προς την εκκλησία. Εκεί θα βρείτε κάθε λογής αντικείμενα, από μικρά ενθύμια και αντίκες μέχρι πανάκριβα κοσμήματα. Έντονο είναι το θρησκευτικό στοιχείο καθώς η πόλη συγκεντρώνει στην πλειονότητά της χιλιάδες προσκυνητές.

Δήλος

Δήλος

Καθώς πέφτει ο ήλιος, το τοπίο αλλάζει. Μικρές ταβέρνες ανοίγουν στα γραφικά σοκάκια, ήχοι μουσικής ακούγονται, η σύνθεση του κόσμου αλλάζει, νέοι και νέες πλημυρίζουν τα πολυάριθμα καφέ-μπαρ και άλλη μια νύχτα έντονης διασκέδασης ξεκινά.

Φεύγοντας από την Χώρα όπου κάνατε τα ψώνια σας, ή διασκεδάσατε το βράδυ βρίσκεστε μπροστά στο πραγματικό κόσμημα του νησιού, την ενδοχώρα. Το τοπίο αλλάζει συνεχώς, λόφοι, βουνά, καταπράσινες ρεματιές, οι στρογγυλεμένοι βράχοι του Βώλακα, οι τεράστιες αμμουδιές και τέλος τα σπάνιας Αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής χωριά του νησιού, συνθέτουν μια επιβλητική εικόνα. Οι 45 περίπου άριστα διατηρημένοι παραδοσιακοί οικισμοί, οι οποίοι είναι σπαρμένοι κυρίως στις ορεινές περιοχές του νησιού, είναι θέαμα μοναδικό.

Δήλος

Δήλος

Κτισμένοι μακριά από τη θάλασσα για προστασία από τις επιδρομές των πειρατών, απέκτησαν αυτήν την οχυρωματική διάταξη με τις καμάρες, τις στοές και τα δαιδαλώδη σοκάκια. Σε κάθε χωριό θα βρείτε τουλάχιστον μια ταβέρνα και ένα καφενείο και θα γευτείτε αγνά τοπικά εδέσματα, λούζα, λιαστές ντομάτες, φουρτάλια και εάν είστε τυχεροί θα δοκιμάσετε το φημισμένο τηνιακό κρέας και τα πεντανόστημα φρέσκα ψάρια. Η επαφή με τους ντόπιους είναι πολύ άμεση και πολύ γρήγορα θα σας μυήσουν στον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Επισκεφθείτε τα μουσεία που υπάρχουν και κάντε οπωσδήποτε βόλτα στις γραφικές στοές των χωριών. Το ανάγλυφο του τοπίου σχηματίζει πολλούς όρμους, όπου κάθε όρμος και παραλία. Η επιλογή είναι μεγάλη, μικρές και μεγάλες παραλίες, οργανωμένες και απάτητες, παραλίες με άμμο ή βότσαλο, παραλίες προστατεμένες από τον άνεμο και όχι, πράγμα που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη λόγο των δυνατών βόριων ανέμων που συνήθως πνέουν στο νησί.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Δήλος

Δήλος

Ιδιαίτερη αναφορά στον Βώλακα με το μοναδικό σεληνιακό τοπίο και την άγνωστη έως σήμερα προέλευση. Εκεί θα βρείτε και τους τελευταίους καλαθοπλέκτες.
Αρνάδος, το χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο και την υπέροχη θεά, εκεί βρίσκεται και το μεγαλύτερο δίκτυο στοών στις Κυκλάδες.
Μονή Κεχροβουνίου, κτισμένη σε 600μ. υψόμετρο και καταπληκτική θέα σε όλο το Αιγαίο, ή αλλιώς το μοναστήρι της Οσίας Πελαγίας, το οποίο χρονολογείτε από τον 11ο αιώνα.
Ταραμπάδος, με την πεδιάδα των περιστερώνων.
Μπερδεμιάρος, ένα χωριό που ανακαινίστηκε εξολοκλήρου την τελευταία εικοσαετία.
Φαλατάδος, χωριό που φημίζεται για τα σταφύλια και την καλή ρακί του.
Λουτρά, με της Καθολικές Μονές των Ουρσουλινών και Ιησουιτών
Καρδιανή, το καταπράσινο χωριό μετά τα πολλά νερά
Τα Υστέρνια και ο Πύργος γενέτειρες των μεγαλύτερων καλλιτεχνών με τα μουσεία και την Σχολή Καλών Τεχνών.